17 ½ Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali järjestetään nelipäiväisenä katuteatteritapahtumana Imatralla 28.7.-31.7.2021

Emme ole unohtaneet kulttuurinnälkäistä yleisöämme, vaan vallitsevan koronatilanteen takia olemme päättäneet, että perinteinen Black & White Theatre Festival järjestetään tänä vuonna nelipäiväisenä katuteatteritapahtumana Imatralla 28.7.-31.7.2021. Festivaalin teemana on ”Koronan aikainen teatteri”.  Teatteri on palannut alkulähteelleen, kadulle.  Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Tapahtuman taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan kokoaa jälleen Imatralle monipuolisen ohjelmiston.

Festivaalilla esitetään karnevaaliteatteria, draamaa, tanssiteatteria, lastenteatteria ja musiikkia - jazzista argentiinalaiseen tangoon. Taiteilijaryhmiä kaupunkiin saapuu Hollannista, Espanjasta, Virosta ja Suomesta. Festivaalilla esitetään myös kaksi ensi-iltaa, esiintyviä ryhmiä on yhteensä yhdeksän ja esityksiä esitetään yhteensä 15 kertaa. Kaikki näytökset esitetään Koskenpartaalla ja ESITYKSET OVAT MAKSUTTOMIA. 

Mustan ja Valkoisen Teatteri on aloittanut yhteistyön savonlinnalaisen Nova Records Oy:n kanssa. Ensimmäinen yhteistyö liittyy ryhmien vaihtoon. Nova Records tuo Imatralle konserttiesityksen. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali vie taas Savonlinnan yhden festivaalin esiintyjistä.

1.Tapahtuman pääesiintyjäksi saapuu hollantilainen, maailmalla paljon mainetta saanut Close Act Theatre Company, joka tuo Imatralle kaksi lumoavaa karnevaaliesitystä:

-White Wings: Kaunis, läpinäkyvin siivin kadulla liitelevä, lumoavan näyttävä paraati sadunomaisine ilmestyksineen tanssii maagisen musiikin tahdissa ja ihanat valkopukuiset kaunottaret vaikuttavat suorastaan leijailevan yleisönsä yläpuolella.  (https://closeact.nl/production/white-wings/)

-ActRed: Intohimoisen voimakkaat ja viettelevän punaiset kuumat tanssijat pitkine pukuineen juontavat juurensa espanjalaisen toreadorin perinteestä ja kiinalaisen geishan romantiikasta. Ylpeinä ja voimakkaina dynaaminen paraati uhmaa yleisöään korkealla yleisönsä yläpuolella. Hämmennys alkaa, kun arvoitus alkaa; ovatko he sotureita vai viettelijöitä - ovatko he kovia vai vain kiusoittelevia? (https://closeact.nl/production/actred-fan/)

2.Espanjasta saapuu tanssiteatteri Cia. Hastaqueªcabe, sekä tanssijat Victor Fernandes ja Mayte Tortoza nykytanssiesityksellään Yo-yo. Projekti perustuu kehomme liikkeiden tutkimiseen ja kahden kehon väliseen leikilliseen dialogiin. Teos lähtee kaaoksesta ja muuttuu pikkuhiljaa monimutkaisiksi fyysisisiksi liikkeiksi. Kehomme käyttäytyy lelun tavoin, ylös, alas ja ravistellen kuin kyseessä olisi vain kangas. https://www.youtube.com/watch?v=wECLEuYj3OQ

Virosta saapuu Imatralle kolme ryhmää:

3.Jazzlaulaja Jana Kütt ja KRASA-yhtye esittävät mm jazzia, swingiä, beatia ja latinia. Mutta myös virolaisen säveltäjän Raimond Valgren sävelmiä.

4.TRIO IMPROVIZO BAND soittaa kaikkea, mitä näkee ja kuulee, ja mikä tuottaa mielihyvää niin meille itsellemme kuin kuuntelijoille. Mukana saa laulaa ja tanssia. Bändissä on kolme jäsentä; Jaan Kirss (laulu, harmonikka, rummut). Mies, kuin orkesteri, laulaa, tanssii ja lyö rumpuja. Jaan on myös entinen kulttiyhtye Apelsinin rumpali. Priit Aimla (trumpetti, laulu, rummut). Suuri rakkaus musiikkiin yhdistää Estonia-teatterin oopperan ja baletin, sekä perinteisen katumusiikin ja brauchen! Nukketeatteritaiteilija Urmas Soosalu soittaa tuubaa.

5.Heino Seljamaa ja Matkalaukkuteatteri tuo nukkenäytelmän Prinsessa Ruusunen. Maailmassa on vain yksi Viro. Virossa on yksi Matkalaukkuteatteri. Matkalaukkuteatterissa on yksi näyttelijä, Mestarinäyttelijä HEINO SELJAMAA. Hyvän tieteilijän (tiedemiehen) tunnistaa osaamisestaan selvittää lapsille, mitä hän tekee. Heino Seljamaa on leikkinyt ja esiintynyt nukeilla jo 43 vuotta.

Suomesta saapuu Imatralle neljä ryhmää:

6.Festivaalin päätöspäivänä Imatralla on konserttiesitys ”Savon Gardel” – baritoni Juha Kotilainen ja Trio Tanguango – Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Kirsi Laamanen (harmonikka) ja Maija Teikari (piano) – ovat esiintyneet viime vuosina kotimaan lisäksi mm. Georgiassa, Saksassa ja Venäjällä. Kotilaisen ja Suomen tango nuevon eturivin yhtyeen tangoillassa sukelletaan argentiinalaisen tangon tunnelmiin Carlos Gardelin ja erityisesti Astor Piazzollan (100-vuotta syntymästä) musiikin myötä.

Juha Kotilainen kuuluu valovoimaisimpiin suomalaisiin baritoneihin. Hän on ollut merkittävässä määrin kantaesittämässä suomalaista uutta musiikkia. Savonlinnalaisen Trio Tanguangon ohjelmistoon kuuluu etenkin Ástor Piazzollan tuotanto ja tango nuevo, mutta myös perinteisempi argentiinalainen tango ja uudet raikkaat sovitukset suomi-tangoista.

7.Maailmalla paljon esiintynyt Company Kate & Pasi Nykysirkusesitys Suhde, kertoo sirkuksen keinoin ihmissuhteen kulmakivistä. Miten 50 kg painava nainen peittoaa 100 kg painavan miehen? Miten parisuhde toimii näiden kahden erikokoisen henkilön kohdatessa? Kumpi suhteessa johtaa ja kumpi tulee perässä? Kansainvälisillä estraadeilla esiintyneet Kate ja Pasi tarjoavat sydämiä lämmittävän esityksen, joka jättää jokaiselle katsojalle hymyn kasvoille. https://vimeo.com/135241532

Tänä vuonna Imatralla nähdään myös kaksi ensi-iltaa:

8.Paula Järvilehto ja Jussi Lankoski tuovat Imatralle esityksen "Lost in Translation /Утрачено при переводе / Käännökseen kadonnut. Teoksessa näyttelijät tutkivat kieleltä toiselle käännettyjen tekstien problematiikkaa. Mitä jää rannalle, kun venäläinen runo on käännetty suomeksi? Voiko kääntäjä tavoittaa saman tunnelman kuin kirjailija? Mitä runojen lausuminen paljastaa käännöksistä? Nykyteatterin keinoista ammentava esitys on esseemäinen leikki, jossa kuullaan mm. Edith Södergranin ja Anna Ahmatovan tekstejä - usealla eri kielellä! Promokuva: https://drive.google.com/file/d/11RIJuU-f6dqLI7K8CuBirlv8OgLVa2On/view?usp=drivesdk
https://jussilankoski.wordpress.com/

9.Imatralaisen taiteilijapariskunnan Reetta Suomisen ja Julian Liukun LiekinKielen esitykset kutsuvat katsojansa mukaan tulkitsemaan tulen tarinaa. Itse sävellettyjen kappaleiden siivittäminä koreografiat yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi poin, keppien, soihtujen ja tulenpuhaltamisen muodossa. Maistiaisia on jo hieman nähty. https://www.liekinkieli.com/

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on lukuisten maiden teatteripiireissä jo tunnettu tapahtuma – Imatralla on vieraillut tähän mennessä yli 100 eri teatteria, 250 erilaista näytelmää, 47:stä eri maasta, ympäri maailmaa.

Lisätiedot www.blackandwhitetheatre.fi