Lehdistötiedote
Julkaistavissa
28.-31.7.2021 Imatralla järjestettävän 17 ½ Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin pääesitys vaihtuu. Festivaalin ohjelmistoon tulee muutoksia.
Keski-Euroopan voimakkaasti pahentuneen koronatilanteen takia hollantilaisen Close-Act Theatre karnevaaliteatterin ja espanjalaisen Cia. Hastaqueªcabe tanssiteatterin tulo Imatralle peruuntuu.
Puoli vuotta sitten oli festivaalin koko ohjelma valmis. Uskoimme, että festivaali toteutuu, mutta korona on vaikuttanut jo kolme kertaa festivaalin ohjelmistoon. Viimeisimmän muutoksen teimme viime viikonloppuna, jolloin jouduimme kieltäytymään hollantilaisten karnevaalista ja espanjalaisten katutanssista. Festivaalista tulee silti kovatasoinen. Yleisöä odottaa laaja katuteatteriohjelma. Festivaalin avajaispäivästä tulee erittäin monipuolinen. Imatran kaupungin johto avaa festivaalin.
Avantgarde ja imatralaisille jo tuttu Susanna Leinonen Company saapuu Imatralle.
Avajaisillan päättää näyttävä Tiit Kikasin laserhow viulunsoitolla ja Peeter Vähin avaruushenkisellä musiikilla.
Toisena iltana imatralaisten korvia hivelee Suomen paras jazzlaulaja, Aili Ikonen.
Tänä vuonna Black & White Theatre Festival järjestetään nelipäiväisenä katuteatteritapahtumana Imatralla 28.7.-31.7.2021. Festivaalin teemana on ”Koronan aikainen teatteri”. Teatteri on palannut alkulähteelleen, kadulle. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Tapahtuman taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan kokoaa jälleen Imatralle monipuolisen ohjelmiston.
Festivaalilla esitetään draamaa, tanssiteatteria, lastenteatteria ja musiikkia. Taiteilijaryhmiä kaupunkiin saapuu Virosta ja Suomesta. Festivaalilla esitetään myös kaksi ensi-iltaa, esiintyviä ryhmiä on yhteensä kymmenen ja esityksiä esitetään yhteensä 15 kertaa. Kaikki näytökset esitetään Koskenpartaalla ja ESITYKSET OVAT MAKSUTTOMIA.
TÄSSÄ ESITTELEMME UUDET ESIINTYJÄMME:
- Tapahtuman pääesiintyjäksi saapuvat maailmalla tunnetut virolaiset, muusikko Tiit Kikas sekä legendaarinen säveltäjä ja kosketinsoittaja Peeter Vähi. He luovat Koskenpartaan lavalle vaikuttavan musiikki- ja laserharppushown 'Sound Reflections'.
Tiit Kikas ja Peeter Vähi ovat kaksi itsenäistä taiteilijaa, mutta heitä yhdistää vuosien mittainen luovan tekemisen yhteistyö. Molemmat ovat olleet saksalaisen levy-yhtiön Erdenklangin taiteilijoita, ja ovat esiintyneet samojen folklaulajien kanssa Glasperlenspiel-festivaalilla, jossa yhdessä esittäneet mm. "Time Dilat" teoksensa. Osittain impovisoidussa 'Time Dilatissa' lavalla on vain kaksi muusikkoa. Taustamusiikista tarkka kuuntelija tunnistaa linnunlaulun, ukkosen, kirkonkellot, veden solinan, Viron kansallisen mieskuoron, buddhalaiset munkit, itämaiset soittimet, sinfoniaorkesterin.
Tiit Kikas on ollut säveltäjänä ja sovittajana yli sadalle musiikkialbumille ja on luonut musiikkia yli kymmenelle elokuvalle, televisio- ja radio-ohjelmalle. Kirile Loon albumin "Lullabies for Husbands", tuotti Tiit Kikas, ja se nousi Euroopan musiikkikartan 20 parhaan joukkoon. Hän on luonut musiikkia mm. Tallinnan kaupunginteatterin elokuvalle "Kauppa unelmista" tuotannolle "Genomi" ja "Suurten koneiden musiikki" joka esitettiin No-Big-Silence -yhtyeen kanssa Leigo Lake -musiikkifestivaaleilla.
Peeter Vähin teoksille on ominaista monipuolisuus, kuuntelijaystävällinen ääni, eksoottisten instrumenttien ja elektronisten laitteiden taitava soveltaminen sekä laaja valikoima erilaisia mielialoja, filosofisista ja meditatiivisista aina barokkiliikkeisiin. Huomionarvoisia ovat säveltäjän laajat näköalat. Laulusävellyksissään hän on käyttänyt sanoituksia (äidinkielensä viron lisäksi) sanskritiksi, tiibetiksi, saksaksi, englanniksi, latviaksi, venäjäksi, latinaksi, japaniksi, fulaniksi ja koptiksi. Hänen tärkeimmät teoksensa ovat oratorio 'Mary Magdalene Gospel', 'Mystical Uniting' kamariyhtyeelle, kantaatti 'Supreme Silence'' mezzosopraanolle, mieskuorolle ja käsikelloille, afrikkalainen vihkimisrituaali 'African initiation rite In the Mystical Land of Kaydara' kertojille, laulusolisteille, kahdelle kuorolle ja sinfoniaorkesterille, 'Forty-two' and 'To the Mother' sinfonietta-orkesterille, huilukonsertto 'Chant of Celestial Lake'. Hänen musiikkiaan on julkaistu noin 70 levyllä, mukaan lukien 12 sooloalbumia.
- Susanna Leinonen Company
“Toxic on kuin eloon herännyt sarja surrealistisia maalauksia.” - Helsingin Sanomat
Kansainvälisesti tunnustettu Susanna Leinonen Company tuo festivaalille kuratoidun version vuoden 2020 kantaesityksestä ‘TOXIC’. Leinosen teokset ovat polttavan ajankohtaisia. Myös TOXIC on brutaalin aikamme tuote. Teos on häijyn herkkää tanssia sosiaalisen median nurjista puolista. TOXIC tunkeutuu salakavalasti niin yksilöihin kuin ympäristöönkin. https://vimeo.com/523762574
- Duo Aili Ikonen & Antti Kujanpää
Suomen tämän hetken ykkösjazzlaulajaksi tituleerattu Aili Ikonen on monipuolinen laulaja ja lauluntekijä. Hänen kolmas sooloalbumi 'Suru ei oo suora viiva' julkaistiin syksyllä 2020.
Valovoimaisen artistin ura sisältää lukuisia albumeita, big band- produktioita, Ella Fitzgerald -tulkintoja ja jazz-iskelmiäkin. Maamme arvostetuimpiin esiintyjiin lukeutuva Ikonen on valloittanut kuulijoita ympäri maan herkällä mutta vahvalla tulkinnallaan. http://www.ailiikonen.fi/bio/
Pianisti Antti Kujanpää (s. 1979) on 2000-luvun aikana noussut Suomessa arvostetuksi jazzpianistiksi, mikä on pitänyt miehen kiireisenä musiikkirintamalla. Kujanpää tunnetaan erityisesti Young Nordic Jazz Comets- kilpailun Suomen karsinnan vuonna 2004 voittaneesta, pitkäikäisestä Kvalda -yhtyeestä.
MUUT ESIINTYJÄT:
- Jazzlaulaja Jana Kütt ja Slava`s Band esittävät mm jazzia, swingiä, beatia ja latinia. Mutta myös virolaisen säveltäjän Raimond Valgren sävelmiä.
- TRIO IMPROVIZO BAND soittaa kaikkea, mitä näkee ja kuulee, ja mikä tuottaa mielihyvää niin meille itsellemme kuin kuuntelijoille. Mukana saa laulaa ja tanssia. Bändissä on kolme jäsentä; Jaan Kirss (laulu, harmonikka, rummut). Mies, kuin orkesteri, laulaa, tanssii ja lyö rumpuja. Jaan on myös entinen kulttiyhtye Apelsinin rumpali. Priit Aimla (trumpetti, laulu, rummut). Suuri rakkaus musiikkiin yhdistää Estonia-teatterin oopperan ja baletin, sekä perinteisen katumusiikin ja brauchen! Nukketeatteritaiteilija Urmas Soosalu soittaa tuubaa.
- Heino Seljamaa ja Matkalaukkuteatteri tuo nukkenäytelmän Prinsessa Ruusunen. Maailmassa on vain yksi Viro. Virossa on yksi Matkalaukkuteatteri. Matkalaukkuteatterissa on yksi näyttelijä, Mestarinäyttelijä HEINO SELJAMAA. Hyvän tieteilijän (tiedemiehen) tunnistaa osaamisestaan selvittää lapsille, mitä hän tekee. Heino Seljamaa on leikkinyt ja esiintynyt nukeilla jo 43 vuotta. Seljamaan mukana esiintyy vironsuomalainen kirjailija Mika Keränen.
- Festivaalin päätöspäivänä Imatralla on konserttiesitys ”Savon Gardel” – baritoni Juha Kotilainen ja Trio Tanguango – Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Kirsi Laamanen (harmonikka) ja Maija Teikari (piano) – ovat esiintyneet viime vuosina kotimaan lisäksi mm. Georgiassa, Saksassa ja Venäjällä. Kotilaisen ja Suomen tango nuevon eturivin yhtyeen tangoillassa sukelletaan argentiinalaisen tangon tunnelmiin Carlos Gardelin ja erityisesti Astor Piazzollan (100-vuotta syntymästä) musiikin myötä.
Juha Kotilainen kuuluu valovoimaisimpiin suomalaisiin baritoneihin. Hän on ollut merkittävässä määrin kantaesittämässä suomalaista uutta musiikkia. Savonlinnalaisen Trio Tanguangon ohjelmistoon kuuluu etenkin Ástor Piazzollan tuotanto ja tango nuevo, mutta myös perinteisempi argentiinalainen tango ja uudet raikkaat sovitukset suomi-tangoista.
- Maailmalla paljon esiintynyt Company Kate & Pasi Nykysirkusesitys Suhde, kertoo sirkuksen keinoin ihmissuhteen kulmakivistä. Miten 50 kg painava nainen peittoaa 100 kg painavan miehen? Miten parisuhde toimii näiden kahden erikokoisen henkilön kohdatessa? Kumpi suhteessa johtaa ja kumpi tulee perässä? Kansainvälisillä estraadeilla esiintyneet Kate ja Pasi tarjoavat sydämiä lämmittävän esityksen, joka jättää jokaiselle katsojalle hymyn kasvoille. https://vimeo.com/135241532
Tänä vuonna Imatralla nähdään myös kaksi ensi-iltaa:
- Paula Järvilehto ja Jussi Lankoski tuovat Imatralle esityksen "Lost in Translation /Утрачено при переводе / Käännökseen kadonnut. Teoksessa näyttelijät tutkivat kieleltä toiselle käännettyjen tekstien problematiikkaa. Mitä jää rannalle, kun venäläinen runo on käännetty suomeksi? Voiko kääntäjä tavoittaa saman tunnelman kuin kirjailija? Mitä runojen lausuminen paljastaa käännöksistä? Nykyteatterin keinoista ammentava esitys on esseemäinen leikki, jossa kuullaan mm. Edith Södergranin ja Anna Ahmatovan tekstejä - usealla eri kielellä! Promokuva: https://drive.google.com/file/d/11RIJuU-f6dqLI7K8CuBirlv8OgLVa2On/view?usp=drivesdk
- Imatralaisen taiteilijapariskunnan Reetta Suomisen ja Julian Liukun LiekinKielen esitykset kutsuvat katsojansa mukaan tulkitsemaan tulen tarinaa. Itse sävellettyjen kappaleiden siivittäminä koreografiat yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi poin, keppien, soihtujen ja tulenpuhaltamisen muodossa. Maistiaisia on jo hieman nähty.
Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on lukuisten maiden teatteripiireissä jo tunnettu tapahtuma – Imatralla on vieraillut tähän mennessä yli 100 eri teatteria, 250 erilaista näytelmää, 47:stä eri maasta, ympäri maailmaa.
Mustan ja Valkoisen Teatteri