Mustan ja Valkoisen Teatterin ja Lappeenrannan kaupunginteatterin yhteistyöteos Nikolai Gogolin Mielipuolen päiväkirjasta nähdään uudelleenjulkaisuna

Mustan ja Valkoisen Teatterin tuotti yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginteatteirn kanssa vuonna 2014 näytelmän Nikolai Gogolin Mielipuolen päiväkirjasta. Teos on nähtävillä verkossa videona 3.6.2020 klo 10.00 alkaen kahden viikon ajan.    

Gogolin kirjoittamassa ja Kamran Shahmardanin dramatisoimassa näytelmässä Mielipuolen päiväkirja tutkitaan pienen virkamiehen (Jarno Kolehmainen) sisäistä maailmaa. Hän ihailee johtajaansa ja johtajansa suurenmoisuutta. ”Ei ole johtajan vertaista ihmistä! Valtion mies!”. Samalla hän halveksii lempeitä ihmisiä, jotka ovat ammattinimikkeeltään ja asemaltaan hänen alapuolellaan. Hän pelkää sairaalloisesti ulkomaalaisia ja avaruusolentoja.

Näytelmän virkamies on käytännössä yhteiskuntamme peili, joka elää keltaisen lehdistön ja television välittämien tietojen varassa. Hän on varma, että häntä odottaa loistava ura –  ja jos Jumala suo, vielä enemmän. Pienelle itsekkäälle haavoittuneelle ihmiselle kehittyy sairaalloinen ylpeys. Hän halveksii ja kadehtii niitä, jotka ovat ylempänä. Halu olla niiden kaltainen voimistuu platoniseksi rakkaudeksi osastonjohtajan tyttäreen.  Sankarin sairaalloinen alemmuudentunne johtaa täydelliseen sisäiseen häiriöön ja hulluuteen. Hänestä tulee oman persoonallisuuden jakautumisen uhri, mies, jonka elämä muuttuu maaniseksi unelmaksi tulla niiden kaltaiseksi, joilla on ansaitsemattomia etuoikeuksia, ja joka lähettää palavaa myrkkyä niille, jotka nöyryyttävät häntä.

Sosiaalinen tragikomedia Mielipuolen päiväkirja tuotettiin Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Mustan ja Valkoisen Teatterin yhteistyönä vuonna 2014.

Nikolai Gogol
Mielipuolen päiväkirja

Ohjaus ja dramatisointi: Kamran Shahmardan
Lavastus ja videot: Pekka Kettunen

Näyttämöllä: Jarno Kolehmainen 

Katso näytelmä Mielipuolen päiväkirja:

https://vimeo.com/425326294

(nähtävillä 3.6.2020 klo 10 – 17.6.2020) 

Traileri:  

https://www.youtube.com/watch?v=ssffh3JSZM0&feature=share&fbclid=IwAR0WfkPjJSVay4Nbqtost-IwVFKD705H_0g5ZxdafQ1vLw4O6NYs1EjfySY&app=desktop

 

Lue lisää: https://blackandwhitetheatre.net/teatteri/mielipuolen-paivakirja/