Olemme European Region of Gastronomy 2024 vuoden partner-verkoston tapahtuma

Taiteellinen johtaja / Art Director KAMRAN SHAHMARDAN

FESTIVAALIN PÄÄOHJELMISTO ON JULKAISTU. 

Liput / Tickets Ticketmaster 

FESTIVAALIN OHJELMA ON NYT JULKAISTU. KATSO KOKO OHJELMA.

TUTUSTU KÄSIOHJELMAAN, pdf-muoto KÄSIOHJELMA TULEE JAKELUUN 2.5.2024 MENNESSÄ 

Kulttuuritoimitus-verkkolehti: Kansainvälinen teatterifestivaali tuo Imatralle ohjaajagurun ja maanpaossa elävän venäläistähden yhteistyön


20. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 26.7. -3.8.2024.
Festivaalin avaa Barcelona Flamenco Balletin Carmen ja päättää New Riga Theaterin Kuurojen maa.


Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry on järjestänyt Imatralla Kaakkois-Suomen suurinta ammattiteatteritapahtumaa vuodesta 2004. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan kokoaa Imatralle monipuolisen ohjelmiston. Tapahtuma on 20 vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa Suomen kulttuurikentässä ja tapahtumakesässä. Viimeiset kolme vuotta festivaali on toteutunut Imatralla heinäkuun lopulla.

20v. juhlavuoden kunniaksi olemme suunnitelleet näyttävää kansainvälistä festivaaliohjelmaa niin sisätiloihin kuin kadullekin. Festivaalin ohjelmistossa Imatralla nähdään draamaa, flamencoa, tanssiteatteria, fyysistä teatteria, sirkusta, katuteatteria, muusikoita ja elokuvia. Juhlavuoden festivaali esittelee kansainvälistä teatteria sen kaikissa ilmenemismuodoissaan. Päivisin tarjoamme lapsille, lapsenmielisille ja aikuisille sirkusta ja musiikkipainotteista katuteatteria, iltaisin näyttävää tanssiteatteria, fyysistä teatteria, komediaa ja draamaa. Festivaalin ohjelmat esitetään Teatteri Imatrassa, Kulttuuritalo Virrassa sekä Kävelykatu Koskenpartaalla.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali on osa European Region of Gastronomy 2024 vuoden tapahtumia.

Taiteellisen johtajan johdanto festivaalille:
Julmana aikanamme ihmisen ei pidä ainoastaan selviytyä, vaan myös säilyttää ihmisyytensä. Taiteen tehtävänä on tutkia sielua, etsiä totuutta ja auttaa parantamaan haavoittuneita sydämiä sekä edistää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta. Se on yhtä tärkeää yhteiskunnalle kuin jokaiselle katsojalle. Teatterifestivaali — haluan korostaa – on jo 20 vuoden ikäinen ja laadimme juhlaohjelman festivaaliyleisöllemme – ajatellen juuri teitä.

Festivaalimme seuraa tarkasti yleisön reaktioita, sillä mitä paremmin ymmärrämme yleisömme mieltymykset, sitä paremmin voimme palvella heitä. Festivaali on perinteisesti tapa esittää yleisölle konseptuaalisia esityksiä. Haluaisin huomauttaa, että tänä vuonna tapahtumassamme on useita ensi-iltoja. Festivaalin avaa kesäkuussa ensi-illan saava Barcelona Flamenco Ballet esityksellään CARMEN. Vuonna 2023 yleisö oli aivan haltioissaan tämän ryhmän esityksen jälkeen.

Haluamme yllättää katsojat esityksellä HINTERLAND (JOUTOMAA). Esityksen on ohjannut meille jo tuttu ja minusta erittäin mielenkiintoisen käsialan omaava ohjaaja Kauri Honkakoski. Esitys on hyvin ilmaisuvoimainen – sillä on oma näyttämökieli ja plastisuus. Näytelmän ensi-ilta oli syyskuussa 2023.

Berliiniläinen cie.toula limnaios edustaa saksalaista taikaa. Muistan pandemian vaikeat ajat; festivaalimme piristys oli juuri tämä teatteri, joka käsitteli kriisiaikojen monimutkaisia kysymyksiä, ihmisten eristäytymistä ja yksinäisyyttä. Tämänvuotinen tanssiesitys STAUBKINDER on yhtä vangitseva, värikäs ja syvällinen kuin aikaisemmin. Kutsun kaikkia katsojiamme, jotka kaipaavat esteettistä nautintoa, saapumaan tähän esitykseen. Mutta juhlallinen näytelmäluettelomme ei lopu tähän.

Yleisömme odottaa innolla Kabaret Kalashnikovia, jonka esityksessä yhdistyy hienovarainen ja musta huumori sirkusesityksen muodossa. Ryhmä on vieraillut festivaalillamme kerran, ja yleisön pyynnöstä, 20-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi, päätimme kutsua heidät takaisin uudella esityksellään TAVERNA STORIES.

Ja tietysti suosikkimme KIMMO POHJONEN esiintyy festivaalilla uudella konsertillaan UZone, juhlien myös omaa 60-vuotissyntymäpäiväänsä. Festivaalimme juhlavuosi ei voine olla täydellinen ilman häntä; uskomme, että teatterimaailmassa on persoonallisuuksia, jotka jäävät festivaalin historiaan ja joista tulee sen tunnusmerkkejä.

Kirsikkana kakun päällä on marraskuussa ensi-iltansa saanut NEW RIGA THEATERIN uusi KUUROJEN MAA, jonka on ohjannut Alvis Hermanis. Tämä näytelmä toimii festivaalimme päätösesityksenä. Monet meistä tuntevat Hermanisin yhtenä aikamme parhaista ohjaajista, ja hänen uusi teoksensa Imatralla on myös kunnianosoitus festivaalillamme, koska kyseinen esitys esitetään ensimmäistä kertaa ulkomailla. Tämä tekee tästä esityksestä erityisen merkittävän. Se ei ole vain suuri tuki ohjaajalle, vaan myös loistava mahdollisuus tukea taidetta, esitellä yleisölle jotain uutta ja innostavaa. Näytelmää tähdittävät Chulpan Khamatova ja Kristīne Krūze. Olen varma, että tämä esitys tulee olemaan festivaaliohjelmamme kohokohta ja tarjoaa yleisölle ikimuistoisia elämyksiä.

Toivon, että kaikki sujuu upeasti ja festivaali saa yleisön sydämet sykkimään innosta!

Kamran Shahmardan,
taiteellinen johtaja

____________________________________________________________

 

Löydätte ajankohtaiset tiedot myös Facebookin ryhmästä, sekä Facebookin sivulta. Seuraa meitä myös Instagramissa.

Tervetuloa Imatralle!