LEHDISTÖTIEDOTE                                          Imatralla 2.4.2024

Julkaistavissa ti 2.4. klo 12.00

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalilla esitetään dokumenttielokuvan maailman ensi-ilta.

  1. Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali Imatralla 26.7. -3.8.2024.


Mustan ja Valkoisen Teatteri-yhdistys ry on järjestänyt Imatralla Kaakkois-Suomen suurinta ammattiteatteritapahtumaa vuodesta 2004. Festivaalia vietetään kotimaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden parissa. Festivaalin taiteellinen johtaja Kamran Shahmardan kokoaa Imatralle monipuolisen ohjelmiston. Festivaalin ohjelmistossa on esitetty teatteritaiteen lisäksi myös elokuvia. Tänä vuonna nähdään festivaalillamme myös maailman ensi-ilta, sillä festivaalilla esitetään imatralaisista nuorista kertova dokumenttielokuva TEKEMISTÄ. Olemme seuranneet parin vuoden aikana innolla nuorten elokuvantekoa. Elokuvan maailman ensi-ilta on Bio Vuoksessa 1.8. klo 17.00 Toinen esitys on lauantaina 3.8. klo 12.30. Elokuvan näytökset ovat maksuttomia. Festivaalin nettisivut: https://blackandwhitetheatre.fi/

ELOKUVAN ESITTELY:
Itärajan tuntumassa pienen kaupungin liepeillä väki vähenee ja tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta. Paikalliset nuoret unelmoivat, kokeilevat ja etsivät omia juttujaan. Autioituvalla paikkakunnalla kasvamiseen liittyy myös kysymys jäämisestä ja lähtemisestä.

Tekemistä on dokumenttielokuva eteläkarjalaisista nuorista ja harrastamisesta. Se seuraa vuoden ajan 14–21-vuotiaita, jotka täyttävät vapaa-aikaansa eri tavoin; yksi rakastaa teatteria, toinen tähtää huippu-urheilijaksi ja kolmas hoitaa vauvanukkeja ja kuvaa niitä YouTubeen. Samalla monen elämä on murroksessa; jotkut lähtevät, toiset jäävät, jotkut jatkavat ja toiset lopettavat. Elokuva on ikkuna 2020-luvun teinien elämään ja harrastamisen eri merkityksiin.

Imatralaisen Tekemistä ry:n tuottama dokumenttielokuvahanke on toteutettu yhteistyössä paikallisten nuorten, nuorisotyöntoimijoiden ja kulttuurialan ammattilaisten kanssa vuosina 2022–2024. Toimintaa on rahoitettu Suomen Kulttuurirahastosta sekä Leader Kärki ry:n kiintiöstä EU:n maaseuturahaston osarahoittamana.

Tekemistä ry:n kotisivut https://sites.google.com/tekemista.com/tekemista 

Elokuvan tekijät:

Dokkarinuoret: Iida Ahtiainen, Nelli Anttonen, Emmi Hiltunen, Anna-Maria Riaikinen, Sandra Strömberg, Tiia Tentke, Annika Tisler, Lauri Vakkilainen

Ohjaus: Pietu Wikström

Apulaisohjaus: Lauri Haltsonen

Käsikirjoitus: Pietu Wikström, Jani Kautto, Lauri Haltsonen

Tuotanto: Elina Kukkonen,Emmi Korhonen, Sandra Strömberg, Linda Ahtiainen,  Krista Nordberg, Tomi Pitman

Markkinointi: Elina Kukkonen, Oona Jakku, Sandra Strömberg, Krista Nordberg, Emmi Korhonen

Markkinointiassistentit: Sandra Strömberg, Krista Nordberg

Kuvaaja: Jani Kautto

Leikkaus: Jani Kautto, Toni Tikkanen F.C.E, Linda Ahtiainen

Äänisuunnittelu: Kasperi Laine

Sävellys: Karin Mäkiranta

Äänitys ja miksaus: Valtteri Backman

Työnohjaaja: Tarja Miikki

Nuorten ja työnohjauksen tuki: Tuija Dahlgren, Sari Veittikoski